8 de març de 2018

La igualtat efectiva, polítiques feministes amenaçades, societat lliure de masclisme, bretxa salarial i igualtat laboral, contra la violència de gènere, conciliació i coresponsabilitat, nous usos del temps, no a les retallades legals i pressupostàries en polítiques de gènere, són reivindicacions que en el dia internacional dels drets de les dones prenen un protagonisme especial, per donar a conèixer que cal encara més una aposta clara de governs i de la societat en general per arribar a la plena igualtat.

Com n’és d’especial enguany també, on es vol posar èmfasi en dotar de drets al col·lectiu invisible per a la societat: les mestresses de casa.

Mostrar com d’important és i ha estat la figura de la dona com a cuidadora no professional, i que el sistema patriarcal i capitalista ha explotat i amagat. Cuidadora no professional vol dir fer una feina i no tenir cap dret laboral, cap contrapartida econòmica o ser aquesta d’economia submergida, vol dir no existir oficialment.

Em va cridar l’atenció un article que vaig llegir fa uns dies:

http://m.eldiario.es/economia/abuela-Ana-huelga-feminista-marzo_0_744375813.html#click=https://t.co/ZntDfjHYq6

on parlava d’aquest rol cuidador en tres generacions de dones que conviuen avui dia, àvia, mare i filla, on cadascuna a la seva època i a la seva manera, amb experiències de vida radicalment diferents, unes ho han donat tot pensant que no feien res. Han sostingut una societat  canviant, han fet vagues per aconseguir drets que ara tenim, que a més han qüestionat el com han estat educades i  han lluitat contra aquest sistema patriarcal.

És cert que en cada moment històric s’ha pogut aconseguir petits o grans passos per reconèixer aquest espai atribuït en gran mesura a les dones, però és cert que poder fer-ho visible i valorar-ho als ulls de la societat, s’ha aconseguit ben poc: renda garantida de ciutadania, pensions no contributives… però no és això només.

El que cal és fer entendre que sense aquesta invisible feina el món s’atura i cal donar el valor i reconeixement que es mereix. Per això, enguany, donar suport a la vaga feminista del 8 de març convocada a nivell internacional,  vol reivindicar la “vaga de dones: qui mou el món l’atura”,  donat que cal una resposta més contundent pel moment d’amenaça internacional contra les polítiques feministes,  que van a favor d’una societat més justa. Per això fa que calgui una resposta massiva de la totalitat de la societat per fer-hi front, tan d’homes com dones.

D’aquí la crida a la vaga laboral, de cura, de consum i estudiantil per denunciar aquestes situacions de violència i discriminació que patim les dones, en especial laboral, com és la bretxa salarial, on per feines iguals hi ha una diferència de sou entre homes i dones, que segons Eurostat arriba al 14,9%.

http://dona.socialistes.cat/ca/noticia/per-l-avenc-dels-drets-reals-de-les-dones-ens-sumem-a-la-vaga-8m

Grans empreses com la mateixa BBC han reconegut aquest fet. A Alemanya, liderat pel Partit Social Demòcrata (SPD), S’ha regulat per llei la transparència en matèria salarial.

https://www.elperiodico.cat/ca/internacional/20180126/alemanya-combat-una-desigualtat-endemica-entre-homes-i-dones-6581119

https://apnews.com/758c973a67504879825a61139e600c04/German-Cabinet-approves-law-meant-to-help-ensure-equal-pay

http://www.bbc.com/news/business-43129339 Aquest article de feb2018 explica que la bretxa salarial entre home-dona és molt important i generalitzat en empreses grans i mitjanes en països com UK, on el 74% d’aquestes empreses paguen més els homes

Perquè la Bretxa salarial no és cap invenció, és una realitat palpable i injusta https://www.theguardian.com/news/2018/feb/28/what-you-need-to-know-about-gender-pay-gap-reporting

Perquè com molt bé diu Gaby Hinsliff (Columnista del Diari The Guardian) “La igualtat de gènere a la feina és una qüestió de respecte i no només de diners”.

article The Guardian (Gaby Hinsliff):bretxa salarial home-dona

Perquè no és només una anècdota que el passat 2017 un eurodiputat polonès de dretes afirmés que “és normal que les dones cobrin menys a la feina perquè són menys Intel·ligents”… Per sort va tenir la contundent resposta de l’Eurodiputada Socialista Iratxe Garcia “Jo aquí vinc a defensar les dones europees d’homes com vostè”

 

  

video intervenció Eurodiputat polac masclista i resposta Iratxe Garcia (Socialista)

 O El contundent informe elaborat per The American Association of University Women (AAUW) de la Bretxa salarial als EEUU, consultable en castellà en aquest link

https://www.aauw.org/research/the-simple-truth-about-the-gender-pay-gap-spanish/

Cal doncs donar suport a la vaga, perquè cal recordar que el 67% de l’ocupació temporal a temps parcial és realitzat per dones, perquè l’atur en les dones es 4 punts superior que els homes. Perquè son necessàries més polítiques de coeducació i de foment de les noves masculinitats. Perquè cal que les empreses incloguin la visió de gènere en totes les seves accions, perquè cal la implicació dels infants i joves per aconseguir fer xarxa intergeneracional per dur a terme aquesta fita.

Sense igualtat home-dona la societat mai serà justa. Aquest és un fet vàlid a nivell global, per això us adjunto informació d’economies tant potents com Alemanya, els  EEUU o el Regne Unit.

I què fem a nivell local a Santa Margarida i els Monjos? Doncs es diu aviat, però ja fa més de 25  anys que  el govern socialista municipal, va crear el servei Dona al dia.

http://www.santamargaridaielsmonjos.cat/serveis/benestar-social/benestar-social/dona-al-dia

I treballem, amb l’aposta decidida de l’equip de govern i els grans professionals del servei, per fer visible el paper de les dones dins la societat, donar-li el valor que mereix, posant molt esforç en l’educació dels infants i joves des de la visió d’igualtat de gènere i no sexista, per anar construint el municipi des de la justícia social i la igualtat d’oportunitats, aconseguint aquesta nova visió des de la perspectiva de gènere.

Un exemple la moció presentada pel Grup Municipal Socialista al ple de setembre 2016, aprovada per unanimitat  i la posterior campanya  “jo decideixo” , per les festes lliures d’agressions sexistes, amb col·laboració d’entitats com la Comissió de Festes dels Monjos 2017.

http://www.santamargaridaielsmonjos.cat/actualitat/noticies/2017/05/23/la-comissio-de-festes-dels-monjos-enceta-una-campanya-per-una-festa-lliure-d-agressions-sexistes

O els tallers sobre llenguatge no sexista, la caminada per la igualtat, xerrades sobre el paper de la dona i aviació, són només algunes de les accions que enguany s’han programat en motiu del 8 de març.

Per tot això, altre cop us dic que, viure i conviure a Santa Margarida i els Monjos M’AGRADA.

Imma Ferret Raventós

Març de 2018

@imma_ferret

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s