14 d’abril de 2018

Avui dia 14 d’abril,  fa 87 anys que es proclamà la II República a l’estat espanyol. Un moment per no oblidar i en canvi sí per recordar.  Sobretot pel que va representar per  l’època, on els valors de llibertat, igualtat i fraternitat, van impulsar grans canvis i avenços,  en una societat on els treballadors i treballadores anhelaven un progrés efectiu, una vida digna. Però cal anar a 1931 i viure com la classe treballadora vivia o malvivia….per entendre perquè res va tornar a ser com abans a partir d’aquell Abril per a la majoria, el poble.

Malgrat els pocs anys que la legalitat republicana va caminar, va fonamentar arrels fermes en l’educació, cultura,  drets socials i sindicals que van perdurar més enllà del cop d’estat, conflicte bèlic  i posterior dictadura, i han arribat als nostres dies gràcies a la recuperació de la memòria històrica.

Un dels estaments que es va mantenir fidel al govern de la República, en front del cop d’estat perpetrat pels militars i els poders polítics i fàctics conservadors de dretes, avaladors de polítiques feixistes, va ser l’exercit de l’aire, l’anomenada “Gloriosa aviació republicana“. Aviadors de la República, els quals a Santa Margarida i els Monjos recordem i homenatgem, en el monument erigit en la seva memòria al parc on es situa el http://ciarga.cat/ (Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i Guerra Aèria).  Una aposta ferma dels diversos equips de govern socialistes a l’ajuntament, els quals estic orgullosa d’encapçalar-los des de 2011, per recuperar i valorar el  llegat dels qui  van defensar sempre aquests valors bàsics , amb la creença que el món és molt millor amb justícia social,  la necessària solidaritat entre les persones, per assolir la plena igualtat d’oportunitats, en  una societat amb els valors d’un sistema republicà,  que no són res més que els drets inherents a  la condició humana, i de la seva part més majoritària de la població “for the many, not the few“, del Laborista Corbin al Regne Unit.

Avui doncs, voldria compartir , un text del poeta Rafael Alberti, poc conegut i convertit  en himne a “la Gloriosa“, amb música de Jesús García Leoz, que va publicar el butlletí digital de  l’ADAR Barcelona (Associació de Aviadors de la República), “notícies que volen” el passat 15 de març, i que penso relata molt bé aquest esperit de defensa dels aviadors tan de la població civil com de la resta de combatents i també  símbol de l’esperança d’assolir aquesta fraternitat en un estat  que vol aquesta nova manera d’entendre el món. Recordem i no oblidem  aquests valors defensats heroicament per a tots nosaltres, perquè continuem dient que viure i conviure a Santa Margarida i els Monjos M’AGRADA

Salut i República !

 

Imma Ferret Raventós

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s