El secret islandès

Ara fa uns dies vaig veure aquests interessants reportatges sobre com Islàndia, i la seva capital Reykjavík , han fet front amb gran èxit a un greu problema social que afectava el  jovent durant  els anys 80s i 90s, per l’abús de drogues, alcohol i tabac:

How one country persuaded teens to give up drink and drugs” http://www.bbc.com/news/av/stories-41973296/how-one-country-persuaded-teens-to-give-up-drink-and-drugs

 Programa “Youth in Europe” http://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-38932226

El 1998, el 42% de població d’entre 15-19 anys abusaven de l’alcohol. Al 2017, només el 5%.

Reykjavík ha passat en només 20 anys de ser la pitjor capital d’Europa pel que fa a aquestes conductes entre els joves,  a la millor”, diu el seu alcalde Dagur Eggerston.

Aquestes dades van atraure la meva atenció de seguida, el tema és importantíssim. Les conseqüències del que es faci bé o malament tenen una repercussió en el futur. Les polítiques de joventut cal que s’apliquin i es reorientin a curt termini, ja que aquest grup d’edat és altament canviant i necessita d’un seguiment continu i de proximitat per que siguin efectives.

Però, com  han aconseguit reconduir la situació a Islàndia? En 5 punts clau, segons el mateix article:

  1. Toc de queda. Els menors de 16 anys no poden estar al carrer lliurement a partir de les 22h. La implicació dels pares i tutors ha estat total perquè es dugui a terme aquesta mesura.
  2. Compromís per escrit dels pares i tutors en temes importants com passar més temps amb els fills a casa, anar a dormir d’hora i adquirir hàbits saludables a la llar. Aquí les polítiques estatals de conciliació de la vida laboral i familiar ha influït també.
  3. Mantenir els joves ocupats Cada any s’entrega a cada jove un val de $500 per a activitats extra-escolars, com ara piscina, futbol, voleï, equitació, etc.
  4. Basat en el mètode científic Els nois/noies emplenen una enquesta cada any que s’analitza i serveix per avaluar indicadors i detectar allà on existeixen els problemes. Aquesta enquesta ha estat clau per l’èxit del programa.
  5. Implicació política L’ajuntament de Reykjavík gasta $100 milions cada any en activitats pel jovent.

Què fer? Buscar els diners i sobretot implicar a tothom (pares inclosos) és la clau”, diu l’Alcalde de Reykjavík.

Però analitzem Algunes dades interessants,  perquè no em va deixar de sorprendre molts paral·lelismes que al nostre municipi s’esdevenen, tan pels resultats com per la implicació:

Islàndia té un total de 332.500 Hab. (125.000 hab Reykjavík, és a dir, el 38% de la població del país viu a la capital).Santa Margarida i els Monjos és un municipi de gairebé 7500 hab.(0.1% de la població catalana, que és de 7.5milions).

 El 20% de la població de la Reykjavík té 0-14 anys, i el 13% de 15-24 anys. El 21,5 % de la població de Santa Margarida i els Monjos té entre 0-15.

Islàndia gasta en educació el 7.8% del seu PIB (La UE 5.1%, l’Estat Espanyol 4.3% i Catalunya el 3.7%). Santa Margarida i els Monjos, gasta en les partides d’ensenyament el  9,5 % del pressupost total.

 A Santa Margarida i els Monjos tenim en marxa la taula educativa, des d’on els diferents actors implicats amb els infants i joves treballen en comú i de manera transversal per fer la diagnosi i donar resposta a tot allò que ha de servir per fer créixer i desenvolupar-se com a ciutadans i ciutadanes del futur, construint de forma participativa el que ha de ser la nostra societat.

D’aquesta manera es dissenyen les accions a realitzar des del municipi, com per exemple els ajuts a famílies per extraescolars, la dinamització socioeducativa des de l’equipament juvenil, l’acompanyament i assessorament per la formació,  exactament com en el punt 3 de les claus de l’èxit de Reykjavík, on els joves cal que facin alguna activitat esportiva per mantenir-se actius, no caure en l’avorriment i aprofitar tot el que des de l’esport es transmet en valors socials i saludables. Tot des del servei públic.

I la dada cabdal, com al punt 5 d’Islàndia, és  que la  implicació política a Santa Margarida i els Monjos és total, ara, abans i en el futur. I una de curiosa:

Reykjavík està governada pel SDA (Aliança Social Demòcrata, associada als Socialistes Europeus, PES), el seu Alcalde té 45 anys, és llicenciat en Físiques i posteriorment en Drets Humans i va entrar com a regidor quan en tenia 30. Santa Margarida i els Monjos està governada pel PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya, associat també als Socialistes Europeus), jo tinc 45 anys, sóc Diplomada en Infermeria i Llicenciada en Ciències Humanitats posteriorment, i vaig entrar com a regidora del consistori amb 34 anys. Vaig viatjar a Islàndia el 2005, i vaig quedar-ne enamorada.

     

Veient això, em vaig adonar de la rellevància de la feina que estem duent a terme l’equip de govern socialista al nostre municipi. Que estem actuant com els països que socialment estan més avançats, aplicant mesures de cohesió social per que tothom tingui les mateixes oportunitats i per contribuir a fer la nostra comunitat socialment equilibrada i justa. I moltes d’aquestes coses passen desapercebudes o senzillament no ens adonem, perquè només veiem el que està malament.

Fets i no paraules a Santa Margarida i Els Monjos, perquè és el que realment importa.

El nostre municipi és, segons la Junta Local de Seguretat d’aquest 2017 el que té l’índex de criminalitat dels més baixos de la Comarca .

L’equip de govern destina 238.000 euros anuals en ocupació en el lleure de  joventut i infància, al voltant del 3% del pressupost.

La regidoria d’esports gestiona el manteniment dels equipaments esportius i les activitats de foment de l’esport, que per l’any 2018 suposa gairebé el 7% del pressupost, que mou més de 300 nens i nenes a l’escola esportiva, més tots els inscrits en les activitats esportives d’adults, a banda del que ofereixen els clubs esportius, que se’ls dona suport.

Es realitzen les curses i cros escolar anualment, els tornejos d’estiu, festivals final de curs,etc. que suposa un gran moviment de persones joves, adultes i infants que va de 600 a 900 participants segons l’activitat.

Des de la regidoria d’ensenyament s’ofereixen beques per colònies, extraescolars i esports, incrementades aquest 2018, perquè  cap nen/a, noi/noia del municipi es quedi sense l’oportunitat d’accedir a aquesta amplia oferta esportiva i  de lleure.

I tot en equipaments 100% municipals: gimnàs municipal, pista poliesportiva, pavelló, camp d’esports, gimnàs escola, Tangram, Mascatarro, biblioteca,…

Som referent a la Comarca en lleure i esport, i cal tenir en compte la gestió pública i de titularitat municipal del servei. I això es nota.

És molt el jovent d’altres municipis que practica el bàsquet, el futbol, hoquei, etc. al nostre municipi, i deu ser per  alguna raó: per la implicació i la importància que li donem com element de cohesió social i convivència.

Tot és millorable per descomptat, les limitacions que tenim no són poques, no som cap gran capital, ni podem pretendre viure dins de cap bombolla, aïllats del món, i està clar que cal la implicació de tothom.

El model islandès s’està copiant en 35 ciutats  d’Europa, entre elles Tarragona, l’única de l’Estat Espanyol i estic molt orgullosa de veure què fem i com ho fem al nostre municipi,  perquè sempre hem cregut en que és així com s’han de fer les coses. Per això més que mai us dic que Viure a Santa Margarida i els Monjos M’AGRADA!

       

Imma Ferret

Desembre 2017

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s