80 anys dels bombardeigs a Santa Margarida i els Monjos

En motiu dels  bombardeig sobre la població civil a Santa Margarida i els Monjos, es va dur a terme un acte institucional de record a les víctimes al parc de la Memòria, just quan es compleixen 80 anys.

Per això he volgut compartir  el discurs que vaig escriure i llegir per l’ocasió per tal de contribuir a difondre la memòria històrica del nostre municipi així com el treball per  la cultura de la pau, i diu així:

IMG_0895

“Bon dia a tothom!  regidors i regidores, membres de l’Associació  d’Aviadors De la República (ADAR), veïns i veïnes i tothom que avui ens acompanyeu en aquest acte. Benvinguts i benvingudes al nostre municipi.

Fa 80 anys, el 1938, el dia 6 agost i el dia 5 de novembre, avions militars feixistes varen bombardejar un municipi, Santa Margarida i els Monjos, la totalitat de les 12 víctimes foren civils, veïns i veïnes del municipi. Cap objectiu militar.

La rereguarda, no disposava de defenses actives i per tant els 2000 habitants de Santa Margarida i els Monjos disposaven només de 2 refugis per a fer front als atacs aeris militars: el de La Margaridoia i el del Xiringuito, els quals avui hem pogut fer la visita comentada. També hi havia 4 refugis particulars més petits i el que es troba aquí mateix, el del Serral, construït sobretot per refugiar les persones de l’aeròdrom. Avui recordem aquell trist episodi de la nostra història, i les 12 víctimes civils que aquells 2 bombardeigs van deixar.

La guerra és sempre un absurd, però, com es pot qualificar el fet de bombardejar a població civil, lluny de qualsevol línia de foc, trinxera o batalla? Això és el que van fer els feixistes durant la guerra civil.

El 14 d’abril de 1931 va florir la primavera: llibertat, igualtat i fraternitat. La guerra bruta primer, el cop d’estat després  i la guerra civil van malmetre aquella democràcia.

La II República però va deixar l’empremta i els fonaments d’una societat més lliure, més progressista i més avançada,  valors que avui en dia perduren, i en molts casos, malgrat el pas del temps, són ben vàlids. Un compromís polític que aquest municipi ha tingut, té i tindrà, amb aquesta forma de govern que fa més democràtic un país.

I són precisament aquests valors en els que  creiem i mirem de fomentar des de fa molts anys des de  l’ajuntament, que tinc ara l’honor de dirigir com alcaldessa democràticament escollida. Hem apostat de forma clara i quan molts encara no hi creien ni en parlaven, per la recuperació de la memòria i els valors de la nostra història recent:

-L’Avinguda de l’Aviació Republicana, el 2006 amb motiu del 75è aniversari de la proclamació de la II República.

-L’Homenatge als regidors electes del nostre consistori de l’època republicana.

-Creació del Parc de la Memòria on ens trobem avui

-Recuperació dels Refugis antiaeris del Serral, Cal Rubió i la Margaridoia.

-Monument als aviadors i mecànics de la II República, així com  a les víctimes dels bombardeigs de l’any 1938, que avui homenatgem i que  els recordem en aquest parc mateix.

-Creació també del centre de documentació de l’Aviació Republicana i Guerra Aèria, ubicat a la biblioteca municipal i que nombroses persones i institucions han contribuït a augmentar-ne els seu fons.

-Hem editat llibres de recerca de la memòria oral i personal de veïns i veïnes del municipi, on explicaven la seva vivència.

-Senyalització dels espais de la memòria al Castell de Penyafort o els de  la Margaridoia i pista poliesportiva, que hem pogut estrenar avui.

-Múltiples xerrades i  altres activitats, com ara els Sabors en temps de guerra, les rutes guiades dels refugis, visites de grups per fer-ne pedagogia i difusió,  adreçades a escolars i estudiants.

Tot Plegat per contribuir a compartir coneixement, donar a conèixer els espais de memòria del municipi, la recuperació de la memòria històrica i el treball per la cultura de la Pau.

Tot això per tal de fomentar els valors d’aquella II República amb una fita important per un municipi tant petit com el nostre: el 2011 s’inaugurava el Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i Guerra Aèria, CIARGA, una aposta important i encertada de l’ajuntament i del seu equip de govern.

Un espai de memòria històrica on també el paper de l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR) ha estat important per dotar-lo de contingut. I que el Memorial Democràtic  també va contribuir a fer possible.

Per això aquest any, des del consistori que represento, es vol fer especial homenatge a les víctimes civils dels bombardeigs, víctimes que van patir el conflicte  propiciat per qui es va alçar en contra de la legalitat establerta i que va portar al patiment d’aquest país durant tants anys.

No vull acabar sense tenir un especial record per a totes aquelles persones d’arreu que arribat el moment, el 1936, vingueren a defensar de manera activa aquells valors i aquella democràcia que la II República representava: mestres d’escola, mecànics, obrers, pagesos, advocats, metges, filòsofs, infermers, homes i dones de desenes de nacionalitats, amb desenes de passaports, idiomes, creences religioses i polítiques. Em refereixo a les Brigades  Internacionals, que el passat 28 d’octubre es commemorava els 80 anys del seu comiat a Barcelona. Cal doncs agrair-los aquesta lluita i  recordant-la  fa que no vagi ser en va.

I fent  nostres una vegada més les paraules del mestre Pau Casals quan va dir : “Aquells qui estimen la llibertat, mai no han d’oblidar aquells homes i dones que lluitaren a Espanya terriblement sols. Aquells amics nobles i volguts, vius i morts, estan sempre amb mi”.

Continuem  fomentant, recordant i homenatjant els valors d’aquella II República i les persones que van perdre la vida i la llibertat defensant-los. Perquè conèixer la nostra història, ens fa seguir construint un municipi més igualitari, més lliure, més solidari, per a tothom i basat sempre en la cultura de la pau”.

Imma Ferret

L’Alcaldessa

Santa Margarida i els Monjos, 4 de novembre de 2018

IMG_0915

Foto: Monòlit a les víctimes dels bombardeigs inaugurat 2006.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s