L’esport, per a tothom

06f15993-cb4a-4c34-bbab-ab3476258a94

La societat esdevé pobre sense l’esport ni les activitats de lleure, malgrat tot, els seus veritables valors semblen no estar reconeguts, apreciats  ni entesos com caldria

L’esport realitza una significativa contribució a la societat. És però quelcom que no sempre és reconegut o entès com mereix. L’esport ajuda a construir les comunitats a través de la inclusió social i en sentiment de connexió, ajuda les famílies a compartir experiències i compartir reptes”.

Així de contundent ho destaca un llarg informe elaborat pel govern de Western Austràlia  informe esport gov W Australia 

En la nostra Constitució (Finlàndia)… l’activitat física és un dret cultural bàsic” explica Hanna Vehmas (Universitat Jyväskylä) en un reportatge de la Ràdio Pública dels Estats Units (NPR) esport a Finlandia repor NPR (USA)

Austràlia, Finlàndia…. El Govern Municipal Socialista de Santa Margarida i els Monjos ho té clar: “fer de l’esport  l’eina que ens aporti els valors per créixer com a persones”.

Quan em vaig presentar a les eleccions de 2015, el nostre programa de govern pel mandat 2015-2019 incloïa l’atenció a l’esport i al lleure. Un exemple d’això és la reforma de la pista que s’ha dut a terme al llarg d’aquest 2018 i el resultat  no és altre que un espai més accessible, adaptat a les necessitats esportives de les entitats i totes aquelles persones que en vulguin fer ús.

És un espai per a tothom, com també ho són els altres equipaments  els quals o bé hem adequat o bé hem fet nous com ara els elements biosaludables del parc de la República, les millores en vestidors, bar i WC de la piscina, l’adequació de la pista de La Ràpita a tres pins, la senyalització del circuit de cros i cursa o les porteries de futbol i cistelles de bàsquet de l’aparcament del mercat.

IMG_0180           IMG_0176

Elements Biosaludables Parc República          Porteries/cistella bàsquet pàrquing Mercat

S’estima que a Finlàndia existeixen 30.000 instal·lacions esportives el que el converteix en el país del món amb més rati per càpita. A casa nostra, Santa Margarida i els Monjos, un petit municipi de  7500 hab però que compta amb 18 instal·lacions esportives, i el que és més important, de propietat pública municipal.

image (5)        IMG_0175

Pista Poliesportiva La Ràpita                               Pista Poliesportiva Els Monjos

Però arribar fins aquí no ha estat un camí fàcil ni gens planer. Jo per exemple he viscut en la meva pell com era aquella primera pista dels anys 1980s, quan havíem de treure l’aigua de la pluja abans de començar l’entrenament de patinatge artístic o quan havíem de venir vestits com esquimals per suportar el fred de l’hivern.

IMG_0203         IMG_0206

Festival patinatge artístic a l’antiga pista poliesportiva, 1983

IMG_0210

Festival patinatge artístic a l’antiga pista poliesportiva, 1982

Però tenim la sort que el govern socialista municipal va apostar llavors per realitzar diferents remodelacions, eren altres temps, però ja el 1983 estava cobert el sostre (perquè era una pista descoberta), i al 1984 els laterals, els nous vestidors i la sala de reunions.

Aquest setembre de 2018 hem fet un pas més, i el resultat final de la reforma em fa estar especialment orgullosa, com també ho estic de poder veure com centenars de nens i nenes, joves, adults, gaudeixen a diari d’algun dels espais del municipi pensats per a la pràctica esportiva , ja sigui de manera associativa o per lleure. Som un referent a la comarca en esport i lleure… futbol, bàsquet, vòlei, cros, arts marcials, pilates, hoquei, gimnàstica, pilates, running, bicicleta, caminades, passejades, parcs infantils, parcs per sèniors, etc etc.

Són molts els veïns i veïnes d’altres municipis del nostre entorn que practiquen el seu esport favorit a casa nostra, fet que ens ha de servir per valorar el que tenim, ja que no som ni la capital de la comarca ni tant sols el segon municipi més gran.

IMG_0211 (1)

Detall aparat “Esports” Agenda Municipal Setembre 2018

El que tenim clar les i els socialistes de Santa Margarida i Els Monjos, és que tenim i volem continuar tenint, uns veïns i  veïnes que practiquin esport, es mantenim actius compartint valors i fent salut. Per això l’aposta per mantenir aquesta àmplia oferta pública és fonamental. Quan l’esport es converteix en una mercaderia, en un luxe, esdevé inaccessible a qui és més vulnerable socioeconòmicament i això és quelcom que tenim molt clar que no volem que passi al  nostre municipi.

D’altra banda també cal recordar, que la pràctica de l’esport i del lleure, té un impacte important en l’activitat econòmica local. Són vàries les disciplines esportives que es poden gaudir en instal·lacions de titularitat privada del nostre entorn, botigues de material esportiu, etc. Que es beneficien d’una societat activa físicament. S’estima que cada  Dòlar invertit en esport, representa un retorn de 6.5 Dòlars pel conjunt de l’activitat econòmica, conclou l’informe del Govern de Western Austràlia.

Nelson Mandela va dir un dia: “L’esport té el poder d’unir a la gent d’una manera única. L’esport pot crear esperança. Trencar les barreres racials … es riu davant la discriminació … parla a la gent en un idioma que pot entendre”.

Tenim les instal·lacions i els serveis, tenim un govern municipal socialista amb les idees clares i els comptes sanejats, tenim tècnics municipals compromesos i professionals amb una escola esportiva municipal modèlica.

IMG_0212

Detall del logo Escola Esportiva Municipal

Tenim grans clubs esportius locals, tenim oferta esportiva privada i tenim ganes de ser actius. L’esport ha de ser per a tothom, per poder continuar dient que viure a Santa Margarida i Els Monjos M’AGRADA.

 

Imma Ferret Raventós

Setembre 2018

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s